ارز مسافرتی و تمام قوانین مهم درباره آن
فرض کنید پس از مدتها برنامه ریزی و سبک سنگین کردن های مختلف بالاخره تصمیم میگیرید به یک سفر خارج از ایران بروید. اما اولین چیزی ممکن است به ذهنتان خطور کند، بحث ارز مسافرتی است. سوال پیرامون این موضوع بسیار است. «برای چه کشورهایی میتوانم ارز مسافرتی بگیرم؟ نحوه دریافت ارز مسافرتی چیست» ، «برای دریافت ارز مسافرتی چه مدارکی لازم است؟» این ها از جمله سوالاتی ست که ممکن است برای هرکسی پیش بیاید.
اما چیزی که بیش از همه به آن نیاز دارید مقاله یا راهنمایی است که بتواند علاوه بر پاسخ دادن به سوالات بالا، مهمترین نکات برای دریافت ارز مسافرتی را به شما بازگو کند. این مقاله سعی دارد همین راه را پیش بگیرد و ابهامات شما را تا جای ممکن پاسخگو باشد. پس اجازه دهید بیش از این شما را منتظر نگذاریم و به موضوع اصلی مقاله بپردازیم. برای آگاهی از آخرین قوانین، حتماً به بخش قوانین جدید ارز مسافرتی در این مقاله مراجعه کنید.
ارز مسافرتی چیست؟
بانک مرکزی به مسافرانی که قصد سفر به یک سری از کشورهای خارجی را داشته باشند، مبلغی را به عنوان کمک هزینه سفر در اختیار مسافر قرار میدهد. البته مسافر تنها مجاز است که در سال، تنها یک بار از این ارز استفاده کند. برای اینکار باید پس از خرید اینترنتی بلیط هواپیما، با در دست داشتن رسید بلیط، به یکی از بانک های شعبه ارزی مراجعه و ارز مسافرتی خود را دریافت کنید.

ارز مسافرتی چه مزایایی دارد؟
ارز مسافرتی، به مسافران خارج از کشور به صورت یک بار در سال تخصیص داده می شود. یعنی شما چه به صورت زمینی، چه به صورت هوایی و چه به صورت دریایی سفر کنید، یک بار در سال این فرصت را خواهید داشت تا با استفاده از حواله ارزی، ارز مسافرتی خود را تحویل بگیرید.
بزرگ ترین مزیت دریافت این نوع ارز آن است که قیمتی به مراتب پایین تر از نرخ مصوب بازار ارز دارد. از این رو حتی اگر مبلغ ارز مسافرتی شما مبلغی بالغ بر ۳۰۰ دلار باشد، میتواند هزینه های پرداخت خروجی و هزینه های ایاب و ذهاب به فرودگاه شما را پوشش دهد.
از طرفی، ارز مسافرتی برای واجدان شرایط، یکی از حقوق مسافران در سفرهای خارج از کشور به حساب میآید که دریافت آن میتواند بسیاری هزینههای سفر شما را کاهش دهد. اگر با هدف کاهش هزینه های سفرتان این مقاله را دنبال می کنید حتما می دانید که یکی دیگر از عواملی که میتواند هزینه سفر شما را کاهش دهد، خرید بلیط چارتر است. برای آگاهی بیشتر با این نوع بلیط به مقاله راهنمای کامل انتخاب و خرید بلیط چارتر مراجعه کنید.
قیمت ارز مسافرتی چقدر است و به چه کشورهایی تعلق میگیرد؟
پرداخت ارز مسافرتی یک بار در سال برای مسافران هوایی به مقصد کشور های ترکیه، ارمنستان، گرجستان، امارات متحده عربی، آذربایجان، بلاروس، استونی، لتونی، لیتوانی، قزاقستان، قرقیزستان، مولداوی، روسیه، تاجیکستان، ترکمنستان، اوکراین، ازبکستان، افغانستان، بحرین، قطر ، کویت، پاکستان و عمان به مبلغ حداکثر ۵۰۰ یورو و با عنوان ارز مسافرتی قابل واگذاری ست.
از طرفی به کشورهایی همچون صربستان، مالزی، تایلند، کشورهای اروپایی حوزۀ شنگن مانند اتریش، آلمان و غیره ارز ۱۰۰۰ یورویی اختصاص مییابد.

مدارک مورد نیاز برای دریافت ارز مسافرتی چیست؟
برای اخذ ارز مسافرتی کشورهای مختلف نیاز به تهیه مدارکی از قبیل زیر دارید:
- اصل گذرنامه معتبر جمهوری اسلامی ایران
- بلیط هوایی اعم از یکسره و یا دوسره
- اصل کارت ملی
- اصل رسید واریز وجه عوارض خروج از کشور
- تکمیل فرم دریافت ارز در بانک
- حواله ارز مسافرتی
قبل از اقدام به تهیه ارز حتماً به یاد داشته باشید که فروش ارز مسافرتی مخصوص مسافرانی است که از فرودگاههای امام خمینی (ره)، اصفهان، شیراز، تبریز، ارومیه و اهواز به خارج از کشور میروند. همچین لازم است بدانید که فروش ارز به افراد کمتر از ۱۲ سال، مسافران زمینی، ایرانیان مقیم خارج از کشور و دارندگان گذرنامههای خدمات و سیاسی مجاز نیست.
نکته ای که بسیاری از مسافران آن را نادیده میگیرند این است که فروش ارز مسافرتی حداکثر از ۷ روز کاری قبل از تاریخ پرواز مندرج در بلیط مسافر امکانپذیر است. به عنوان مثال اگر تاریخ بلیط شما ۱۰ مرداد باشد، میتوانید از تاریخ ۶ مرداد (اگر در این فاصله تعطیل رسمی یا جمعه نباشد) به بانک مراجعه کنید و ارز خود را تحویل بگیرید.
گرفتن حوالۀ ارز مسافرتی به چه صورت است؟
از ۷ روز کاری مانده به تاریخ پرواز، با در دست داشتن مدارک لازم و پول (نقدی یا در کارت بانکی) به یکی از شعب بانکی مراجعه کنید. کارمندان بانک بعد از گرفتن مدارک و پول حوالهای را به شما میدهند که باید آن را در روز پرواز با خود داشته باشید. در صورتی که میخواهید ارز مسافرتی را با کارت بانکی بگیرید، باید به همان بانکی بروید که مربوط به کارت بانکی شماست. برای مثال بدیهی ست که نمیشود با کارت بانک ملی به شعبهی بانک ملت بروید.
آخرین اخبار ارز مسافرتی
با توجه به تغییرات گسترده بازار اقتصاد ایران و نوسان شدید قیمت سکه، طلا و ارز، قوانین جدیدی برای دریافت ارز مسافرتی از سوی بانک مرکزی ارائه شده است. با توجه به مصوبه جدید پرداخت ارز مسافرتی ۵۰۰ یورویی و ۱۰۰۰ یورویی به صورت کامل حذف شده است و یک بسته ارزی با میزان حداکثر ۵۰۰۰ یورو جایگزین آن شده است. بانک مرکزی اخیراً دستورالعمل اجرایی بسته جدید ارزی را به صرافی ها ابلاغ کرد؛ در این بسته امکان خرید ارز برای ۲۳ نوع مصارف خدماتی از صرافی های مجاز وجود دارد.
براساس اعلام بانک مرکزی مسافران میتوانند با ارائه بلیط – گذرنامه – ویزا (در مورد کشورهایی که نیاز به ویزا دارند) تا سقف ۵۰۰۰ یورو یا معادل آن به سایر ارزها، از صرافیهای مجاز ارز خریداری کنند. همچنین صرافیها مجازند تا سقف معادل مبلغ ۱۰۰ یورو برای هر نفر بابت هزینه خدمات کنسولی سفارتخانههای خارجی، از جمله خدمات اخذ روادید و کنسولی ارز به متقاضیان بفروشند.
نکات بسیار مهم اخذ ارز مسافرتی
- حضور شخص متقاضی دریافت ارز مسافرتی در شعبه برای احراز هویت و تکمیل فرم درخواست و امضأء فرم، الزامی هست. یعنی اگر شما به همراه همسر و فرزند خود سفر می کنید، در صورتی که فرزند بالای ۱۲ سال دارید، می بایست ایشان نیز در صورتی که برایش درخواست ارز مسافرتی می کنید، در شعبه حضور داشته باشید.
- اگر گذرنامه شما اخیرا تعویض شده هست یا المثنی دریافت کرده اید، می بایستی گذرنامه قبلی را نیز به متصدی ارزی شعب بانک های عامل ارائه دهید تا بررسی گردد.
- در زمان درخواست صدور حواله ارز مسافرتی، فرودگاهی که پرواز شما از آنجا انجام می شود را به متصدی باجه اعلام کنید تا در حواله و مدارک قید کند. یعنی اگر از فرودگاه تبریز یا فرودگاه امام خمینی تهران قصد سفر به خارج از کشور را دارید، می بایست نام فرودگاه را اطلاع دهید. چرا که در آن فرودگاه تنها به شما ارز مسافرتی پرداخت می شود.
نظرات