فوکر ۵۰
Fokker
هواپیمای F-50 یا فوکر ۵۰ یک هواپیمای توربوپراپ کوتاه برد است که با نام کامل Fokker 50 نیز شناخته می شود. از زمان تشکیل کمپانی سازنده تا سال ۱۹۹۷ درمجموع ۲۰۸ فروند از این هواپیما در این شرکت تولید شد. در حال حاضر این تعداد هواپیما در بیش از ۳۰ اپراتور در سراسر دنیا مشغول به کار است. در ادامه با بررسی فوکر ۵۰ همراه با سامتیک باشید.
فوکر ۵۰، هواپیما Fokker 50
ازجمله ویژگیهایی که باعث میشود هواپیماهای کمپانی فوکر در بازار بهخوبی ظاهر شوند و جای پای محکمی داشته باشند قیمت مقرونبهصرفه آنهاست. همچنین هزینههای پایین علمیاتی و ایمنی بالایی که در پرواز تابحال از خود نشان دادهاند. پرندههای کمپانی فوکر همواره مورد اعتماد و تائید سازمانهای هوایی اروپا بودهاند که این موضوع خود باعث پیشرفت بیشتر این مجموعه بوده است.

فوکر ۵۰در حقیقت پروژه ای بود که برای جایگزینی با هواپیما F-27 درنظر گرفته شده بود که الگوی کلی خود را نیز از همان طرح F-27 به دست آورده بود. اما در ساخت فوکر ۵۰ در حدود ۸۰ درصد تغییرات کلی در نظر گرفته شد. در فوکر ۵۰ به استفاده از موتورهای توربوپراپ PW125 و ملخ های ۶ تیغه پرداخته شد که باعث افزایش ۱۲ درصدی در کروز هواپیما شد.
معرفی هواپیما فوکر ۵۰ در ناوگان هوایی ایران
هواپیمای F-50 همواره بهعنوان پلت فرمی در دسترس برای تبدیل به P2F بوده است. تابحال بهخوبی اثباتشده است که هواپیمای F-50 جایگزین بسیار خوبی برای هواپیماهای باربری است و در نسل هواپیماهای توربوپراپ قابلاعتماد و کارآمد است.
هواپیمای F-50 در طراحی کابین و عرشه اصلی خود انعطاف بیشتری دارد و با توجه به جثه کوچک خود در مقایسه با دیگر هواپیماهای صنعت هوایی؛ ظرفیت بار بسیار خوبی را هم ارائه میدهد. هواپیماهای کمپانی فوکر انواع مختلفی دارد که دو نوع آن در ایران دارای کاربرد بیشتر و در نتیجه حضور پررنگ تر است.
فوکر ۵۰ در ۴ شرکت هواپیمایی کارون، قشم ایر، تفتان و کیش ایر وجود دارد که در ادامه به صورت کامل آنها را معرفی خواهیم کرد. از جمله مشخصات کلی هواپیماهای فوکر نیزمی توانیم به موارد زیراشاره کنیم:
- فاصله نوک دو بال: ۲۹ متر
- طول: ۲۵٫۲۵ متر
- ارتفاع: ۸٫۳۲ متر
- ظرفیت مسافر: ۵۰ نفر
- بیشینه سرعت: ۵۶۰ کیلومتر بر ساعت
- محدوده پرواز: ۲۰۵۵ کیلومتر

معرفی کامل هواپیما فوکر ۵۰
شرکت هوایی فوکر در تیم پشتیبانی خود برنامههای مراقبتی و پشتیبانی را بهخوبی جایداده است و با مراقبتهای پیوسته از پرندههای خود هزینههای تعمیر و نگهداری را بهخوبی کاهش داده است. بستههای مراقبتی هواپیماهای نسل فوکر شامل Take Off، Take Care، Take Over و Take Next است.
برنامه نگهداری از این هواپیماها بجای مراقبتهای ۶ ماه به برنامه حمایتی ۶ هفتگی تغییریافته است و با صرف هزینههای اندک در این بازه، از به وجود آمدن مشکلات حاد و خطرناک و صرف هزینههای گزاف جلوگیری میکنند. اپراتورهای تیم هوایی فوکر با ارائه راهحلی کامل برای برنامههای افزایش قابلیت اطمینان TDR، کاهش هزینههای مستقیم DOC و افزایش راحتی مسافرین هواپیماهای خود را به یکی از بهترینها تبدیل کرده است.

همچنین کمپانی هوایی فوکر برنامههای حمایتی و نظارتی بسیار خوبی را برای اپراتورهای استفادهکننده از محصولات فوکر در نظر گرفته است. تمام این عوامل باعث میشود که هواپیماهای نسل Fokker 50 بهعنوان انتخابی اقتصادی برای اپراتورهای جهانی شود؛ که البته این امر ازجمله شعارهای تبلیغاتی و خدماتی اپراتورهای هوایی نیز هست. کمپانی فوکر در نظر دارد تا در دهههای آینده تعداد هواپیماهای خود را در اپراتورهای دنیا به بیش از ۵۰۰ عدد برساند.
هواپیما فوکر ۵۰ شرکت هواپیمایی کارون
همانطور که پیش تر هم گفتیم شرکت هواپیمایی کارون یکیاز اپراتورهای هواپیما فوکر ۵۰ است که در سال ۲۰۰۶ به ناوگان هوایی این شرکت اضافه شد. این هواپیما به کد ریجستری EP-NFT به ایران وارد شد که برای اولین بار به سفارش شرکت CrossAir ساخته شده بود.
اولین پرواز این هواپیما در سال ۱۹۹۱ انجام شد و با گذشت ۱۰ سال، بلاخره شرکت کارون موفق به خرید این هواپیما شد. از دیگر هواپیماهای فوکر ۵۰ شرکت هواپیمایی کارون که دارای ریجستری های مختلف هستند می توانیم به مواردزیر نیز اشاره کنیم:
- EP-OIL
- EP-GAS
- EP-PET
- EP-NFK
- EP-NFD
البته آخرین هواپیمای معرفی شده در این لیست هرگز در آسمان های ایران موفق به پرواز نشد و به محض رسیدن به ایران زمینگیر شده و همچنان در پارکینگ قرار دارد.

هواپیما فوکر ۵۰ قشم ایر
شرکت هواپیمایی قشم ایر نیز در ناوگان خود به استفاده از هواپیماهای فوکر ۵۰ می پردازد که بهترین نمونه آنها با کد ریجستری EP-FQA به ایران وارد شد. هواپیمای فوکری که در سال ۱۹۹۳ تولید شده بود و در حدود ۹ سال در شرکت های لوفتهانزا و ایر نوستورم پرواز کرده بود.
شرکت قشم ایر در سال ۲۰۱۲ این فوکر ۵۰ را به ناوگان خود افزود و به خدمت گرفت، اما در سال های گذشته به دلیل مشکلات فنی زمینگیر شده و از خدمت برکنار شد. دیگر هواپیماهای فوکر ۵۰ موجو در آشیانه شرکت هواپیمایی قشم ایر دارای کد ریجستری های زیر هستند:
- EP-FQB
- EP-FQC
- EP-FQD
فوکر ۵۰ در ناوگان هوایی تفتان
در شرکت تفتان نیز تعدادی از فر های ۵۰ با کد ریجستری های اختصاصی این شرکت وجود دارد. اولین هواپیمایی خریداری شده این شرکت هواپیمایی در سال ۲۰۰۴ به کشور وارد شد اما در چند سال گذشته به دلیل وجود مشکلات فنی زمین گیر شده و دیگر مورد استفاده نیست.

فوکر های شرکت هواپیمایی تفتان دارای کد ریجستری های EP-TFT و EP-TFN هستند. شرکت هواپیمایی کیش ایر نیز در گذشته تعدادی فوکر ۵۰ در ناوگان هوایی خود داشت، اما همگی آنها از رده خارج و زمین گیر شده اند.
طراحی داخلی هواپیمای F-50
هواپیماهای فوکر ۵۰ بهطورمعمول در حدود ۵۰ مسافر را بهراحتی حمل میکنند. طراحی عرشه کابین دارای شباهت بسیاری با بوئینگ ۷۳۷ و ۷۵۷ است، فضایی بزرگ و بسیار راحت برای آسایش مسافرین. میزان آلودگی صوتی موتورهای نصبشده بر روی هواپیمای F-50 بسیار کم است و با استفاده از فنّاوریهای روز و مواد بسیار مناسب سروصدای بسیار کمی در عرشه و کابین اصلی نیز شنیده میشود.
میزان صدای ورودی به عرشه کابین در این هواپیما کمتر از ۷ دسیبل است و با چنین سطح اندکی از میزان سروصدا، هواپیمای Fokker 50 به یکی از ساکتترین هواپیماهای نسل توربوپراپ تبدیل میشود. البته فناوری کنترل نویز نیز در تولید این محصولات در نظر گرفتهشده است.

برای آسایش هرچه بیشتر مسافرین بهویژه برای استفاده در مناطق گرمسیر؛ در این هواپیما از تهویههای مطبوعی نیز استفادهشده است و در نگاهی کلی میتوان گفت چنین آپشنی در کلاس این هواپیماها بینظیر است!
هواپیمای فوکر ۵۰، مفهوم کارایی!
توانایی پروازی هواپیمای Fokker 50 بهگونهای که بهخوبی میتواند تمامی مقاصد مسافری و تجاری دنیا را پوشش دهد و در آسمانهای هر نقطهای از جهان حضورداشته باشد. موتورهای توربوپراپ استفادهشده در این هواپیما از نوع PW125B هستند که یکی از موتورهای بسیار قدرتمند در صنعت هوایی است.

البته در برخی از مدلهای آن نیز از موتورهای نسل بعدی یعنی PW127B استفادهشده است که دارای کارایی بهتر و راندمان بالاتری هستند. سوخت مصرفی آنها بسیار کم است و پروازهایی با مسافت کمتر از ۵۰۰ متر را با مصرف سوخت بسیار ناچیزی به پایان میرسانند. بهطور خلاصه عملیات پروازی در بازه ۲۳۰ متر و با بار کامل و مسافرین بدون مصرف هیچ سوختی صورت میگیرد!
اولویت پروازی برای هواپیماهای Fokker 50 برای پروازهای کوتاه برد است و این پرنده بیشتر برای پرواز در آسمانهای لندن طراحی شد. همانطور که در قبل گفتیم میزان سروصدای بسیار کمی هم تولید میکنند و با این ویژگی امکان استفاده در فرودگاههای درونشهری بهخوبی فراهم میشود.








هواپیمایی ها
دوست دارید بدانید که این هواپیما در ناوگان هوایی کدام یک از شرکت های هواپیمایی ایران وجود دارد؟
نظرات