قطارهای حومه ای ایران

قطار حومه ای چیست؟ معرفی قطار های حومه ای کشور

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

وقتی حرف از قطار می شود همه به یاد سفر به قطار به مشهد الرضا می افتیم و خاطراتی که در سفر با قطار داشته ایم. اما تا بحال نام قطار حومه ای به گوشتان خورده است؟ یا اصلا اطلاعاتی در مورد قطار های حومه ای دارید؟ در ادامه با معرفی قطار های حومه ای کشور با ما همراه باشید تا اطلاعات کاملتری در اختیار شما قرار بدهیم.

قطار حومه ای چیست؟ معرفی قطارهای حومه ای

خب برویم به سراغ اولین سوال، اصلا منظور از قطار حومه ای چیست؟ خب پیش از پاسخ بیاید به دنبال خاستگاه این نوع قطار ها برویم. قطار حومه ای یا Commuter Rail به نوعی از قطار ها گفته می شود که برای اتصال شهرهای اقماری به کلان شهرها مورد استفاده است. البته این تعریف خیلی کلی است و قطارهایی که نقاط حومه شهر را هم به مرکز شهرها متصل می کنند در دسته قطار های حومه ای هستند.

حومه چیست؟

در زبان انگلیسی قطار های حومه ای با واژه های دیگری نظیر Suburban Railway و Regional Railway نیز خطاب قرار داده می شوند. قطار های حومه ای چند سالی است که در کشور راه اندازی شده اند و خدمات مناسبی را در اختیار مسافرین قرار می دهند. به کمک قطار های حومه ای و شبکه های درون شهری آنها در شهر های بزرگی مانند تهران، شهرک های کوچکتر به رینگ های اصلی متصل می شوند و مسافران می توانند برای سفرهای خود از خدمات چنین قطار هایی استفاده کنند.

قطار حومه ای چیست؟

قطار های حومه ای، قطار حومه ای گردشگری؛ قطارهایی ناشناخته در ایران

با استفاده از خدمات قطار های حومه ای و اتصال آنها به خطوط اصلی ریلی کشور، فاصله موجود بین قطار های شهری و برون شهری به خوبی پر می شود و مسافران دیگر دردسر های همیشگی برای سفر بین نقاط مختلف شهرهای بزرگی مانند تهران را ندارند.

قطار های حومه ای به تازگی وارد کشور شده اند اما در جای جای دنیا سال هاست که استفاده از چنین قطار هایی مرسوم است و بسیار هم مورد استقبال اند. در بسیاری از شهر های پیشرفته دنیا و حتی در ایران خودمان، یک محدوده یا Zone از حمل و نقل شهری به مترو ها اختصاص داده شده است. برخی از این مترو ها در مسیر ها و بخش های مرکزی شهر درحال حرکتند و برخی دیگر در مسیرهایی دور تر از قلب شهر. قطار های حومه همان قطارهایی هستند که نقاط دور افتاده از مرکز را به قلب شهر متصل می کنند.

در حال حاضر علاوه بر پایتخت کشور، قطارهای حومه ای در برخی از استان ها و شهرستان ها نیز درحال ارائه خدمات به مسافرین اند و برخی از آنها نیز با استقبال خوبی مواجه شده است. پیش از ادامه مقاله پیشنهاد می کنیم اطلاعات بیشتری در مورد بهترین قطار های ایران بدست بیاورید و سپس در ادامه با معرفی قطار های حومه ای کشور با ما همراه باشید.

قطارهای حومه ای ایران

درحال حاضر در چهار کلان شهر کشور یعنی تهران، تبریز، اهواز و مشهد دارای قطار های حومه ای هستیم که در مسیر های مختلف در حال جابجایی مسافران اند. این قطار های شهر ها و شهرک های نزدیک به مرکز را به یکدیگر متصل می کنند و دشواری های پیش روی مسافران را از بین برده اند.

قطار حومه ای هشتگرد

مهمترین قطارهای حومه ای ایران

مهمترین قطارهای حومه ای که در حال حاضر در کشور وجود دارند و به مسافرین خود خدمات رسانی می کنند در مسیرهای قزوین ـ تهران، هشتگرد ـ تهران، کرج ـ تهران، قم ـ تهران و بالعکس هستند. این مسیرها علاوه بر اینکه باعث سهولت رفت و آمد بین این مراکز شده اند، مسافرین بسیار زیادی هم در طول روز جابجا کرده و سهم عمده ای در کاهش ترافیک های شهری دارند.

قطار حومه ای قم- تهران، قطار حومه ای تهران

راه آهن قم به تهران به دلیل قرار گرفتن در مسیر ریلی جنوب تهران یکی از پرتردد ترین خطوط ریلی کشور است. البته در این رتبه بندی طبق معمول خرید بلیط قطار تهران مشهد همچنان در مقام اول قرار دارد و شلوغ ترین مسیر ریلی کشور است. راه اندازی قطار حومه ای قم تهران باعث شد تا سهم عمده ای از ترافیک جاده ای تهران به قم برطرف شده و مسافران با آسودگی بیشتری به جابجایی پبردازند.

البته مسافران شهر هایی مانند خوزستان، فارس، اصفهان، یزد، لرستان، مرکزی، هرمزگان، کرمان و سیستان و بلوچستان به تهران ابتدا وارد ایستگاه قم می شوند و مدت زمان زیادی در این استگاه توقف دارند که باعث نارضایتی مسافرین این استان ها شده است.

زمان قطار حومه ای تهران قم در مسیر رفت و برگشت دو ساعت به طول می انجامد. ابتدای این ایستگاه در ایستگاه قطار قم و نزدیک به حرم مطهر حضرت معصومه (ع) است و در انتهای خود به ایستگاه راه آهن تهران، واقع در میدان راه آهن می رسد. از همین نقطه نیز دسترسی به مترو تهران فراهم است و می توانید به بخش های مختلف شهر دسترسی داشته باشید.

قطارهای حومه ای تهران گرمسار

بلیط قطار حومه ای تهران

تهران و قم در فاصله ۱۲۰ کیلومتری یکدیگر قرار دارند و در آزاد راه آن نیز می توان تا سرعت ۱۲۰ کیلومتر در ساعت حرکت کرد، البته اگر با ترافیک درگیر نباشید. چون استفاده از خودروها باعث می شود مسافرین زمان کمتری در راه باشند، استفاده از قطار حومه تهران به قم محبوبیت بالایی پیدا نکند. البته همچنان خرید بلیط قطار حومه تهران یا همان قطار حومه ای تهران در بین مسافران متقاضیانی دارد و پیشبینی می شود که این فرایند رو به بهبودی داشته باشد.

ساعت حرکت قطار حومه ای قم جمکران

در ادامه ساعت حرکت فعلی قطار حومه قم جمکران را نیز برای شما آورده ایم:

قطار حومه ای هشتگرد به جنوب تهران و از جنوب به غرب تهران

یکی دیگر از قطارهای حومه ای کشور قطار حومه ای هشتگرد به جنوب تهران است. این قطار از هشتگرد به جنوب پایتخت و از آنجا به غرب تهران در حرکت است. مسیر ریلی قطار حومه ای تهران هشتگرد دارای مدت زمان سفری یک ساعت و ۱۵ دقیقه ای است و مخاطبین نسبتا زیادی دارد.

البته قطار حومه هشتگرد نیز دارای وضعیتی مشابه با قطار حومه ای تهران قم است و به واسطه وجود جاده های بین شهری، محبویتی که انتظار می رفت را به دست نیاورده است. قطار هشتگرد به تهران در مقایسه با استفاده از آزادراه کرج-تهران که به هشتگرد منتهی می شود، زمان طولانی تری برای سفر را می طلبد لذا ترجیح مسافران به استفاده از خودروهاست.

حتی با اینکه مسیر آزادراه کرج-تهران و یا جاده مخصوص کرج به خصوص در ساعات اولیه صبح ترافیک شدیدی دارد، اما هنوز هم مسافران تمایلی به استفاده از قطار حومه هشتگرد ندارند. بیشتر مسافران هشتگرد با خودرو با اتوبوس خود را به مترو گلشهر می رسانند و از آنجا به سمت ایستگاه متروی صادقیه حرکت می کنند.

البته یکی از دلایل اصلی عدم استفاده و محبوبیت قطار حومه هشتگرد به تهران این است که ایستگاه این قطار در جنوب تهران قرار دارد و بیشتر افرادی که با استفاده از این قطار به تهران می آیند، مقصدشان مرکز و یا شمال شهر و بخش های غربی است. این موضوع نیز معادل با صرف زمان بیشتر و البته جابجایی بیشتر است که اصلا به صرفه نیست.

قطار حومه ای هشتگرد تهران

بنابراین به نظر می رسد راه اندازی قطار حومه ای در غرب تهران یکی از وزارت راه و شهرسازی بود که سبب وارد آمدن خسران بزرگی به شرکت های زیرمجموعه این وزارتخانه شده است؛ چرا که بر اساس اعلام شرکت رجا، نگهداری ریل باس های قطار حومه ای تهران، ماهانه ۱۰ تا ۱۲ میلیون تومان هزینه دارد. حال آنکه قیمت بلیت قطار هشتگرد، کمتر از ۵ هزار تومان و تعداد مسافران این ریل باس با گنجایش ۱۲۰ نفر نیز، هر روزه کمتر از ۵۰ نفر است که توجیه اقتصادی ادامه این مسیر را زیر سؤال می برد.

قطار حومه ای قزوین به تهران، قطاری بدون توقف از مبدا تا مقصد

قطار حومه قزوین تهران نیز یکی دیگر از قطار های حومه ای ایران است که دارای یک سرویس سریع السیر و بدون توقف تا تهران می باشد. قطار حومه ای تهران قزوین را می توانیم یکی از موفق ترین پروژه ها در قطار های حومه ای کشور معرفی کنیم که با رضایت و محبوبیت بسیار خوبی هم همراه بوده است. البته قطار های موجود در این مسیر تنها محدود به قطار های حومه ای نیست و خرید بلیط قطار تهران قزوین برای قطار های معمولی هم از استقبال بسیار خوبی برخوردار است.

قطار حومه ای مشهد-نیشابور، موفقترین قطار حومه ای کشور

با اینکه هدف اصلی راه اندازی قطار های حومه ای کاهش ترافیک تهران و استفاده از چنین خدماتی در پایتخت کشور بود، اما قطار های حومه ای تبریز و مشهد هم از استقبال بیشتری برخوردار شدند و هم موفقیت بیشتری به بار آوردند. قطار حومه ای نیشابور-گلبهار- مشهد یکی از موفق ترین قطارهای حومه ای کشور است و قطار های موجود در آن با سرعتی ۱۲۰ کیلومتر در ساعت مسافران را در بین این مقاصد جابجا می کنند.

از دلایل اصلی محبوبیت این قطار حومه ای این است که هزینه ای در حدود یک دهم خودروهای سواری را به مسافران تحمیل می کنند و ایستگاه های قطاری آنها نیز در نزدیکی های شهر واقع شده اند. البته باید به این نکته نیز اشاره کنیم که مسیر خودروهای عبوری از گلبهار به مشهد و یا نیشابور جاده ای کوهستانی است و خطرات بسیاری به همراه دارد و همین عامل باعث شده است تا قطار حومه ای مشهد-گلبهار-نیشابور از استقبال خوبی برخوردار باشد.

معرفی قطارهای حومه ای کشور

قطار حومه ای تبریز-تربیت معلم، ریل باس دانشجویان دانشگاه مدنی!

ریل باس تبریز به تربیت معلم یا همان دانشگاه شهید مدنی آذربایجان یکی دیگر از قطار های حومه ای کشور اند که از طرح های موفق ناوگان ریلی بوده است. این قطار حومه به طور خاص برای دانشجویان دانشگاه شهید مدنی احداث شد و همین موضوع باعث شهرت دانشگاه شهید مدنی تبریز شد. دانشگاه شهید مدنی تبریز تنها دانشگاه جهان است که از قطار برای جابجایی دانشجویان خود استفاه می کند.

استقبال از قطار حومه ای تبریز به قدری زیاد است که در هر روز به طور میانگین بالغ بر ۲۰۰ نفر از آن استفاده می کنند. جالب اینجاست که حتی برخی از مسافران برروی فضای کف قطار نشسته و مسیر تبریز به تربیت معلم را طی می کنند.

از دیگر قطار های حومه ای موجود در کشور باید به قطار حومه ای تبریز-جلفا و قطار اندیمشک-اهواز اشاره کنیم که از پروژه های نسبتا موفق قطارهای حومه ای کشورند. این قطار ها مخاطبین بسیاری دارند و اگر از قطار های مدرن تری برای استفاده در مسیرهایشان استفاده شود، پروژه های موفق تری خواهند بود.

نظرات