فرودگاه بین المللی مهرآباد

معرفی کامل فرودگاه بین المللی مهرآباد

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

در این مطلب همه چیز را درباره فرودگاه بین المللی مهرآباد برایتان توضیح می دهیم و به معرفی کامل این فرودگاه می پردازیم. اگر علاقه دارید اطلاعات جدیدی در مورد تاریخچه، اماکن داخل فرودگاه، شرکت های هواپیمایی فعال در فرودگاه مهرآباد، راه های دسترسی به این فرودگاه و دیگر موارد لازم به دست بیاورید در ادامه این مطلب با سامتیک همراه باشید.

پیش از اینکه ادامه مقاله را مطالعه کنید می توانید همراه با ویدئوی زیر، در یک تور ۲ دقیقه ای گذری در رمپ فرودگاه مهرآباد داشته باشید.

 

 

تاریخچه و سال تاسیس فرودگاه مهرآباد

منطقه ای که هم اکنون فرودگاه بین المللی مهرآباد در آن قرار دارد، در زمان قاجار روستایی بوده است که مهرآباد (حسین آباد) نام داشته است. بعدها که این منطقه به عنوان مهریه به عصمت الدوله داده شده است، نام مهرآباد برای آن انتخاب شده است.

سال ۱۲۹۶ بود که برای اولین بار، مردم شهر تهران پرواز هواپیمایی را بر فراز شهرشان مشاهده کردند. این زمان برابر بود با اواخر جنگ جهانی دوم. البته علاوه بر اینکه این هواپیما یک هواپیمای روسی بود، بلکه حتی خلبان آن نیز یک روس تبار بود. این هواپیما به صورت قطعات مجزا به تهران منتقل شد و با مونتاژ آن امکان پرواز اولین هواپیما بر فراز تهران فراهم شد. در تهران آن زمان، به هیچ وجه خبری از برج های بلندبالا نبود. به همین دلیل این هواپیما در ارتفاع بسیار کمی پرواز می کرد و به خوبی قابل مشاهده بود.

 

تاریخچه فرودگاه بین المللی مهرآباد

 

بعد از این ماجرا و به دنبال افزایش استفاده از هواپیما در جنگ جهانی دوم، صنعت هواپیمایی در سراسر جهان پیشرفت چشمگیری یافت. در بهمن ماه سال ۱۳۰۴ اولین هواپیمایی در ایران به وجود آمد. این هواپیمایی آلمانی که یونکرس (Junkers) نام داشت به صورت انحصاری فعالیت می کرد.

۲۲ سال بعد از این ماجرا، ایران گامی بزرگتر به سمت صنعت هوایی کشور برداشت و پس از تاسیس باشگاه خلبانی و وارد کردن ۲۰ عدد هواپیما، سرانجام در سال ۱۳۱۷ فرودگاه بین المللی مهرآباد امروزی تاسیس شد. اما فعالیت ایران در صنعت هوایی متوقف نشد و در سال ۱۳۲۵ تعدادی از خلبان های نیروی هوایی آمریکا به ایران اعزام شدند تا نیروی هوایی ایران توانست سرانجام در سال ۱۳۲۸ در مهرآباد شروع به پرواز کنند. در سال تاسیس فرودگاه مهرآباد هیچکدام از کشورهای حوزه خاورمیانه به جز ایران چنین فرودگاه بزرگی نداشتند.

حرکت رو به جلوی دیگری که صورت گرفت، عضویت ایران در سازمان ایکائو بود که باعث رشد و پیشرفت بیشتر ایران در صنعت هوایی (مسافری و باری) ایران شد. در این زمان فرودگاه بین المللی امام خمینی وجود نداشت و فرودگاه مهرآباد بزرگترین و مهمترین فرودگاه کشور به شمار می رفت. در حال حاضر فرودگاه مهرآباد تنها میزبان پروازهای داخلی و برخی پروازهای زیارتی است و پروازهای دیگر که بیشتر آن ها پروازهای بین المللی هستند، در فرودگاه امام خمینی انجام می پذیرند.

 

ترمینال ها و امکانات آن ها (6 ترمینال)

 

امکانات ترمینال های مهرآباد (۶ ترمینال)

ترمینال ۱: این پایانه میزبان پروازهای داخلی و شرکت های هواپیمایی کیش ایر و زاگرس است. امکانات ترمینال ۱ شامل رستوران، کافی شاپ، سالن عمومی، نمازخانه و کتابخانه است. جالب است بدانید این ترمینال به دلیل اهمیت تاریخی و فرهنگی آن، هم اکنون در لیست آثار ملی قرار دارد.

ترمینال ۲: این ترمینال نیز میزبان پرواز هواپیمایی های ایران ایر، معراج، قشم ایر، آتا، ایرتور و نفت است. امکانات ترمینال ۲ نیز به این شرح است: رستوران، کافی شاپ، سالن ترانزیت، سالن عمومی، ساندویچی، غرفه کتاب، نمازخانه.

ترمینال ۳: پایانه سوم نیز مربوط به حجاج است.

ترمینال ۴: ترمینال ۴ برای خروج از شهر تهران به مقصد شهرهای داخلی است و میزبان پروازهای شرکت های ماهان، تابان، آسمان، کاسپین، سپاهان و اترک است. امکانات این ترمینال به این شرح است: رستوران، کافی شاپ، سالن ترانزیت، ساندویچی، جایگاه پذیرایی از مسافران پروازهای تاخیردار، بوفه سرد و گرم

ترمینال ۵: ترمنیال ۵ نیز به حجاج اختصاص یافته است.

ترمینال ۶: این ترمینال مخصوص پروازهای ورودی به تهران از شهرهای مختلف است.

 

امکانات فرودگاه مهرآباد

 

امکانات فرودگاه مهرآباد

بانک ها: بانک ها از امکاناتی هستند که در همه ترمینال های فرودگاه و کل محیط فرودگاه وجود دارند و می توانند به مسافران خدمات بانکی ارائه دهند.

عابربانک: معمولا در کنار این بانک ها یا به طور جداگانه و در سراسر فرودگاه وجود دارند و آماده خدمت گزاری می باشند.

 

پارکینگ های فرودگاه مهرآباد

فرودگاه بین المللی مهرآباد دارای پارکینگ های طبقاتی و غیرطبقاتی نیز هست. سه پارکینگ طبقاتی در مقابل ترمینال های یک و دو و چهار قرار دارند و ظرفیت آن ها برابر با حدود ۴ هزار خودرو است. یک پارکینگ که مخصوص حجاج است در مقابل ترمینال ۵ واقع شده است.

 

تصویر فرودگاه مهرآباد از نمای بالا

 

شرکت های هواپیمایی فعال در مهرآباد

هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران، هواپیمایی آسمان، ایران ایرتور، ماهان، کیش ایر، شرکت هواپیمایی نفت، قشم ایر، زاگرس، اترک، تابان، سهند، کاسپین، آتا، شرکت هواپیمایی سپاهان، هواپیمایی معراج و هواپیمایی شاهین شرکت های هواپیمایی فعال در فرودگاه بین المللی مهرآباد هستند. در حال حاضر مهرآباد به طور سالانه حدود ۱۳ میلیون مسافر را جا به جا می کند و با این آمار، پرترددترین فرودگاه کشور محسوب می شود.

 

برج مراقبت فرودگاه بین المللی مهرآباد

برج مراقبت فرودگاه شامل چندین قسمت است. ساختمان اصلی برج مراقبت یک ساختمان ۱۰ طبقه است که ارتفاع آن بیش از ۳۰ متری است. برج مراقبت این فرودگاه شامل بخش های زیر است:

  1. ۱۵۰ مترمربع فضا برای مراقبت پرواز
  2. ۲۲۵ مترمربع فضا برای رادار تقرب پرواز
  3. ۲۲۵ فضای تجهیزات و زیرساخت های ناوبری
  4. ساختمان اصلی برج مراقبت در بیشتر طبقات حدود ۱۲۰ مترمربع فضای عملیاتی دارد
  5. ۳۰۰ متر مربع نیز فضای ساختمان رادار است.

 

برج مراقبت فرودگاه مهرآباد

 

آدرس فرودگاه مهرآباد

آدرس فرودگاه مهرآباد به این شرح است: تهران، میدان آزادی، خیابان معراج، فرودگاه بین المللی مهراباد.

درحال حاضر متروی تهران در فرودگاه بین المللی مهرآباد نیز دارای دو ایستگاه است. یکی از ایستگاه های متروی فرودگاه مهرآباد در ترمینال های ۱ و ۲ است و ایستگاه دیگر آن در ترمینال های ۴ و ۶ قرار دارد.

همچنین می توانید از طریق تاکسی و سواری به این فرودگاه برسید. دسترسی به فرودگاه مهرآباد از طریق خطوط اتوبوسرانی نیز امکان پذیر است.

 

اماکن تجاری و غیر تجاری مهرآباد

مجموعه مهرآباد شامل اماکن تجاری بسیاری است که از طریق انعقاد قرارداد به افراد حقیقی یا حقوقی واگذار شده است. فروشگاه های مختلف، رستوران ها، بوفه ها و کافی شاپ ها، دستگاه های خودپرداز و شعب بانک های موجود، تابلوهای تبلیغاتی، دفاتر هواپیمایی ها و هتل ها تنها چند مورد از این اماکن می باشند.

فضاهای غیر تجاری نیز شامل اماکنی است که در اختیار سازمان ها، ادارات و ارگان های دولتی قرار گرفته است. وجود این ارگان ها در درون فرودگاه الزامی است. پلیس، سپاه، گمرک، ارتش، حفاظت اطلاعات، امورخارجه، ریاست جمهوری، حراست و مدیریت ترمینال ها تنها چند مورد از این نهادها هستند.

در مجموع مساحت کل اماکن تجاری در فرودگاه مهرآباد در حدود ۹۹ هزار متر مربع و مساحت اماکن غیرتجاری نیز حدود ۶۱ هزار متر مربع است.

نظرات

ممنون از مقاله خوبتون. قسمت تاریخچه مهرآباد واقعا جالب بود تاحالا نشنیده بودم. مخصوصا قسمت مهریه و مهرآباد

    سلام دوست عزیز
    ما تلاش کردیم که صفر تا صد رو درباره فرودگاه مهرآباد در این مقاله پوشش بدیم و هیچ چیز رو از قلم ننداختیم.
    ممنون از فیدبکتون. پیشنهاد می کنیم از مقالات دیگر ما هم دیدن کنید.

فرودگاه مهرآباد با اینکه خیلی قدیمی هست اما ماشالله سرحال مونده.اما چقدر باید تاسف بخوریم…

    بله همینطور است. البته عملیات های ترمیمی بسیاری در طول سال ها در مجموعه های این چنینی انجام میشود که باعث حفظ و استحکام این بناها می شوند

سلام و خسته نباشید. مقاله اطلاعات بسیار کاربردی و خوبی رو درباره فرودگاه بین المللی مهرآباد بهم ارائه داد که واقعا جای دیگه نتونستم به این جامعی پیدا کنم.
میخواستم بدونم چطور میتونم لیست پروازها، هواپیمایی ها و هواپیماهایی که در فرودگاه مهرآباد فعالیت دارند رو پیدا کنم؟

    سلام امیر عزیز،
    ممنون از لطفی که به ما داشتی.
    شاید بهتر باشه برای جمع آوری لیست پروازها به وبسایت خود مجموعه فرودگاهی مهرآباد مراجعه کنی. در رابطه با هواپیمایی ها هم باید بگم که به دلیل مرکزیت این فرودگاه و قرار داشتن در پایتخت تقریبا تمامی هواپیمایی ها در این فرودگاه فعال هستند. برای پیدا کردن هواپیماهای فعال در ناوگاه هوایی کشور میتونید به لیست هواپیمایی های ایران و مقاله مربوط به هرکدوم در وبسایت سامتیک مراجعه کنید.