هواپیما بوئینگ ۷۲۷

هواپیما بوئینگ ۷۲۷

Boeing 727

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

بوئینگ معتبرترین برند در صنعت خدمات هوایی دنیاست و همه مردم این کره خاکی حتی اگر تابحال با هواپیما پرواز نکرده باشند، نام آن را شنیده اند. بوئینگ یکی از شرکت های نوآور در عرصه خدمات هوایی است و ۷۲۷ را به عنوان اولین هواپیما ۳ موتوره به دنیا معرفی کرد. در ادامه با بررسی هواپیما بوئینگ ۷۲۷ با سامتیک همراه باشید.

بوئینگ ۷۲۷

تا پیش از معرفی هواپیما بوئینگ ۷۲۷ تمام هواپیماها یا دو موتوره بودند و یا ۴ موتوره، اما بوئینگ ۷۲۷ تحولی شگرف در نسل جدید هواپیماها بود. این هواپیما ۳ موتوره با ظاهر عجیب و طراحی خاص و البته زیبایی که داشت، به زودی به یکی دیگر از محصولات شاخص در بین هواپیماهای بوئینگ تبدیل شد و در بین دیگر رقیبان جای محکمی برای خود دست و پا کرد.

بوئینگ 727

هواپیما بوئینگ ۷۲۷ با طراحی زیبا، بهینه سازی در مصرف سوخت، مهندسی مجدد در طراحی فلپ های پروازی برای عملکرد بیشتر و بهتر و همچنین بهبهود و افزایش قدرت تیک آف و لندینگ به سرعت به یک محصول شاخص تبدیل شد. بوئینگ ۷۲۷ در عصر خود بی نظیرترین هواپیما ممکن بود.

شاید برایتان جالب باشد اگر بدانید که طراحی و ساخت بوئینگ ۷۲۷ الگویی برای مهندسان روسی بود و به واسطه آن هواپیماهای توپولوف را طراحی کردند. بوئینگ ۷۲۷ در زمره اولین جت هایی است که به ایران وارد شد. در دهه ۶۰ میلادی بوئینگ های ۷۲۷ به ایران وارد شدند و به واسطه رضایت از این پرنده ها و امنیت فوق العاده ای که داشتند، دو فروند بوئینگ ۷۲۷ VIP نیز توسط شاه برای مسافرت های خانوادگی و شخصی سفارش داده شد.

بوئینگ ۷۲۷ در ناوگان هواپیمایی ایران

شرکت بوئینگ ساخت هواپیما ۷۲۷ را از سال ۱۹۶۳ آغاز کرد و با اینکه در طراحی آن دست به ابداعات جدیدی زده بود اما از استقبال خوبی برخوردار شد. این نسل از بوئینگ ها از آخرین هواپیماهایی در دنیا بوند که نیاز به مهندسی پرواز داشتند. تقریبا می توان گفت بعد از بوئینگ ۷۲۷ تمام عملیات های مرتبط با مهندسی پرواز توسط سیستم های کامپیوتری انجام می شد.

هواپیما بوئینگ 727

همانطور که گفته شد، بوئینگ ۷۲۷ در ایران در سال های پیش از انقلاب به کشور وارد شدند و در ال های انقلاب و بعد از آننیز تنها اپراتور های آن، دو شرکت هواپیمایی ایران ایر و آسمان بودند.

مشخصات فنی بوئینگ ۷۲۷

این هواپیما از نوع پرنده های سایز متوسط و دارای بدنه ای باریک است که تا چندین دهه بیشترین تولید را در بین هواپیماهای مسافربری دنیا به خود اختصاص داده بود. تا سال ۱۹۸۴ که تولید بوئینگ ۷۲۷ متوقف شد، مجموعا در حدود ۱۸۳۱ فروند از این هواپیما در دنیا تولید شد.

با اینکه همچنان این هواپیما در برخی از کشور های دنیا در حال استفاده است، اما در ابتدای قزن ۲۱ و همزمان با اتفاقای نظیر حادثه ۱۱ سپتامبر، افزایش قیت سوخت و هزینه های بالای تعمیر هواپیماهای قدیمی، دلایلی بود که باعث شد بسیاری از شرکت های هواپیمایی دنیا ۷۲۷ را از ناوگان هوایی خود خارج کنند.

مشخصات بوئینگ 727

آخرین نمونه از بوئینگ ۷۲۷ در سال ۲۰۰۳ رسما از خدمت خارج شد، اما تا سال ها بعد از آن نیز به دلیل کارایی مناسبی که در برد های کوتاه داشت، مورد استفاده قرار گرفت. بوئینگ ۷۲۷ ظرفیت پذیرش ۱۸۹ تا ۱۶۳ مسافر را دارد که در نسخه کارگو آن نیز توانایی حمل ۲۰ هزار کیلوگرم بار در نظر گرفته شده بود.

یکی از بهترین ویژگی های بوئینگ ۷۲۷ توانایی عملیاتی و فرود آن در باند های پروازی کوچک بود که این ویژگی را از طراحی مناسب و خاصی که در بال ها داشت به دست آورده بود. خاص ترین ویژگی این هواپیما نیز این بود که بوئینگ ۷۲۷ آخرین نسل از هواپیماهای دنیا بود که خدمه پروازی آن سه نفر بودند، یک مهندس پرواز و دو خلبان.

بوئینگ ۷۲۷ در ناوگان هواپیمایی ایران ایر

همانطور که پیش تر هم اشاره کردیم، تمام بوئینگ های ۷۲۷ در ایران از کار برکنار شده اند و آخرین نسل از این هواپیما در سال ۱۳۹۷ در مسیر تهران به زاهدان پرواز کرد و برای همیشه بازنشست شد. در شرکت ایران ایر اما تا پیش ازین تعداد ۹ فروند از این هواپیما وجود داشت و همانطور که انتظار دارید همگی آنها بازنشست شده اند.

اولین نسخه از بوئینگ ۷۲۷ در سال ۱۳۴۵ به ایران وارد شد و به نام اصفهان نامگذاری شد. پس از گذشت نزدیک به ۱۷ سال از عمر این هواپیما به دلیل بی دقتی در بررسی هواپیما در سال ۱۳۶۱ هواپیما آسیب دیده و برای همیشه بازنشست شد.

بوئینگ 727 ایران ایر

نمونه دومی نیز از همین هواپیما مجددا در سال ۱۳۴۵ به ایران وارد شد و آبادان نامگذاری شد. پس از ۱۲ سال خدمت در سال ۱۳۵۷ این هواپیما نیز دچار سانحه شد اما با انجام تعمیرات مجددا به چرخه عملیاتی بازگشت. حتی در سال ۱۳۷۸ به شرکت هواپیمایی امان ایر هم اجاره داده شد اما در نهایت در سال ۱۳۸۴ برای همیشه از کار برکنار شد.

دو نسخه دیگر از این هواپیما به ایران وارد شده که به ترتیب شیراز و رامسر نامگذاری شدند و هر دو نیز پس از چندین سال فعالیت از دور خارج شده و زمین گیر شدند. در ادامه تعدادی از تصاویر بوئینگ ۷۲۷ ایران ایر را نیز برای شما آورده ایم:

بوئینگ ۷۲۷ در شرکت هواپیمایی آسمان

شرکت هواپیمایی آسمان در سال های پس از انقلاب در ایران تاسیس شد و اولین نمونه از بوئینگ های ۷۲۷ را از شرکت ایرفرانس خریداری کرد. در ابتدا این هواپیما را به صورت اجاره ای دریافت کرد و بعد از ۴ سال با تغییر کد ریجستری آن را به مالکیت خود درآورد.

بوئینگ ۷۲۷ آسمان از سری ۲۲۸-A بود و در نهایت پس از ۳۸ سال خدمت در سال ۱۳۹۶ از چرخه عملیاتی خارج شد. نسخه دیگری از این بوئینگ نیز به شیوه مشابهی از فرانسه خریداری شده و به ایران آورده شد. این بوئینگ ۷۲۷ نیز که با کد ریجستری EP-ASB به ایران آمده بود، پس از ۳۹ سال خدمت برای آخرین بار امکان خرید بلیط هواپیما یزد تهران را در اختیار مسافران قرار داد و در سال ۱۳۹۷ برای همیشه از خدمت بازنشسته شد.

تصویر هواپیما بوئینگ ۷۲۷

در ادامه تصویر بوئینگ های ۷۲۷ آسمان را نیز برای شما آورده ایم:

نظرات