هواپیمای md، هواپیماهای سری md 80

هواپیمای md، هواپیماهای سری md 80

Mcdonnell Douglas

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

یکی از هواپیماهای معروفی که در ناوگان هوایی کشور درحال ارائه خدمات به مسافران است، هواپیما مک دانل داگلاس سری ۸۰ است. این هواپیما در گذشته تولید شرکتی به همین نام بود، اما در ادامه شرکت بوئینگ این کمپانی هواپیمایی را خریداری کرده و تحت نظر خود در آورد. در ادامه با بررسی هواپیمای md با ما همراه باشید.

هواپیمای md یا بوئینگ md، معروف ترین پرنده آسمان ایران

سری هواپیما های MD 80، مجموعه ای از  هواپیماهای بوئینگ است، که هرکدام با تفاوت هایی کوچک از سایر اعضای خانواده اش جدا می شوند. این سری شامل مدل های هواپیمای MD 80 تا ۸۳ و مدل MD88 است. در ادامه توضیحاتی درمورد هر یک از این مدل های هواپیما خواهیم انداخت. این هواپیماها هم اکنون در ناوگان هوایی و مسافربریشرکت های هواپیمایی کشور در حال فعالیت هستند، به همین خاطر آشنایی با ویژگی ها و توانایی های آنها خالی از لطف نیست.

دانل، هواپیما md80

مشخصات کلی هواپیما بوئینگ md

هواپیما های بوئینگ md یا مک دانل داگلاس در سری MD-80 دارای دو موتور توربوفن هستند و این دو موتور در انتهای بدنه و در دو سوی بدنه قرار دارند. مشخصات کلی این سری از هواپیمای md به شرح زیر است:

  • فاصله نوک دو بال: ۳۲٫۸۲ متر
  • طول: ۴۵٫۰۱ متر
  • ارتفاع: ۹٫۰۲ متر
  • ظرفیت مسافر: حداکثر ۱۷۲ نفر
  • بیشینه سرعت: ۰٫۸۷ ماخ (۹۲۵ کیلومتر بر ساعت)
  • محدوده پرواز: ۳۴۷۶ کیلومتر

مدل های هواپیما بوئینگ md

مدل های این نسل از هواپیماهای بوئینگ md نیز به شرح زیر هستند:

MD-81: مدل استاندارد مسافربری با کاکپیت کاملا آنالوگ.
MD-82: دارای موتور بهینه‌سازی شده و توسعه‌یافته برای فرودگاه‌های گرم‌تر.
MD-83: ظرفیت حمل سوخت بیشتر.
MD-87: بدنه کوتاه‌تر برای مسیرهای کم‌مسافرتر.
MD-88: مشابه MD-82 اما با کابین دیجیتال‌تر و پیشرفته‌تر.

چیدمان صندلی هواپیمای md، چیدمان صندلی بوئینگ md

برای اینکه در سفرهای خود با هواپیماهای md اطلاعات بیشتری داشته باشید، در ابتدا تصویر صندلی های هواپیما md را نیز برای شما آورده ایم. هواپیماهای md در مدل های مختلفی در کشور حضور دارند و درحال خدمت رسانی به مسافران هستند.

چیدمان صندلی بوئینگ md، داخل هواپیمای md

هواپیمای بوئینگ md 81؛ دومین عضو خانواده دانل ها

مدل MD 81 اولین محصول تولید شده در خانواده هواپیماهای مک دانل ۸۰ بود و البته به طور کلی دارای تفاوت هایی خاص با مدل هواپیمای MD 87 است. تفاوت موجود در بین مدل های MD81 ، ۸۲ ، ۸۳ و هواپیمای MD 88 تنها در بخش موتوری آنها و نوع موتوری است که در ساختشان به کار برده شده و همچنین حداکثر میزان سوخت قابل حمل و وزن آنهاست. مدل MD88 و تمام مدل هایی که پس از آن تولید شدند همگی دارای عرشه پروازی به روز تر و همچنین تکنولوژی های بهتری بودند.برای مثال استفاده از سیستم های EFIS که کمی قبل تر هم در مورد آن صحبت کردیم.

MD81 در ایران

در مورد عملکرد و کارایی مدل MD81 می توانیم موارد زیر را نام ببریم. حداکثر وزن استاندارد تیک آف در این مدل از هواپیماهای MD در حدود ۶۴۰۰۰ کیلوگرم است که البته ویژگی برای آن در نظر گرفته شده است که تا عدد ۱۴۲۰۰۰ کیلوگرم نیز قابل افزایش است. حجم باک این هواپیما نیز در بیشترین مقدار چیزی در حدود ۲۲۱۰۰ لیتر است و برد پروازی آن با داشتن ۱۵۵ مسافر در حدود ۱۵۶۵nmi است.

هواپیما md82، بهبودی در طراحی اولیه

در اوریل ۱۹۷۹ مدل جدیدی است از خانواده md ها معرفی شد و به نام هواپیمای MD 82 با ابعادی مشابه با مدل قبلی خود، یعنی هواپیمای MD 81 وارد بازار شد. نقطه تفاوت md 82 با فرزند قبلی خانواده MD ها، در قدرت موتوری این مدل بود. هواپیمای مدل MD82 در طراحی و ساخت خود از موتور هایی قدرتمند تر بهره بردند که تاثیر به سزایی در کیفیت و برد پروازی این هواپیماها داشت.

هواپیمای MD 82 برای استفاده در فرودگاه هایی که در ارتفاعات بلند و مناطق گرم هستند، طراحی شد. البته برای استفاده در فرودگاه های استاندارد و عادی هم عملکرد بسیار مناسب و عالیی از خود بروز می داد. بزرگترین مشتری این نسل از هواپیماهای مک دانل داگلاس، امریکن ایرلاین است که تنها در یکی از حوزه های فعالیتی خود ۸۲ فروند از این هواپیما دارد.

MD82 در ناوگان هوایی ایران

ویژگی های موجود در این مدل و در طراحی اولیه اش شامل موتوری با قدرت رانش ۲۰۰۰۰lbf و از نوع موتور های JT8D-200 بود؛ و گواهینامه تاییدی خود را از سازمان FFA با چنین موتوری بدست آورد. اما نسخه های بعدی آن دارای موتور های قوی تر بودند که در با در نظر گرفتن اثر شرایط دما و ارتفاع عملکرد بهتری از خود نشان می داد. موتور های سری JT8D-217 در دمای ۲۹ درجه و ارتفاع ۵۰۰۰ فوت در بهترین حالت پروازی خود بودند و همین موضوع باعث شد که از این نوع موتور ها نیر برروی MD82 نصب شود.

مدل MD82 در بخش موتوری خود دارای استاندارد MTOW بود و به این معنی است که قدرتی در حدود ۱۴۷۰۰۰ پوند را در اختیار هواپیما قرار می دهد. که البته این مقدار با انجام کمی اصلاخات برروی ساختار فنی آن به ۱۴۹۵۰۰ رسید. حداکثر سوختی که این هواپیما می تواند در خود جای دهد در حدود ۵۸۴۰ گالن امریکا یا همان ۲۲۱۰۰ لیتر است و دامنه پروازی آن نیز با در نظر گرفتن حداکثر تعداد مسافران؛ یعنی ۱۵۵ نفر، در حدود ۲۰۵۰ کیلومتر است.

هواپیماهای سری مک دانل ۸۰ در بسیاری از شرکت های هواپیمایی ایران درحال ارائه خدمات به مسافران و پرواز در آسمان های ایران هستند و در دسته امن ترین هواپیماهای کشور قرار دارند.

هواپیمای md83

هواپیمای مک دانل داگلاس در مدل MD83 خود به تغییر در ابعاد و وزن پرداخت. MD83 در مقایسه با طرح اولیه مدل های MD81\82 هواپیمایی طولانی تر و سنگین تر بود. همچنین موتور های آن نیز از لحاظ قدرت کامل تر شده و ظرفیت سوخت آن را نیز افزایش دادند. در یک نگاه کلی شاید بتوان گفت MD83 هواپیمایی بلوغ یافته در بین دیگر مدل های این خانواده است.

  • قدرت موتوری: در مقایسه با دیگر پرنده های موجود در آشیانه کمپانی داگلاس؛ مدل MD83 از موتور هایی قدرتمند استفاده کرد و البته نوع موتور استفاده شده از همان نوع Pratt and Whitney بود اما نسخه JT8D-219 آن؛ که نیروی رانشی در حدود ۲۱۰۰۰lbf را تولید می کرد.
  • کارایی: MD-83 چون موتور قوی تری داشت مسلما به سوخت بیشتری نیز نیاز داشت؛ به همین دلیل از دیگر تغییرات این مدل افزایش حجم باک بود. البته محل قرار گیری تانک های سوختی این هواپیما نیز کمی متفاوت بود؛ دو مخزن ۲۱۴۰ لیتری که یکی در عقب و یکی در جلوی هواپیکا تعبیه شده بودند.

این مدل همچنین وزن عملیاتی بهتری نیز داشت.  با موتور های MTOW توانست ظرفیت خود را از ۱۳۹۵۰۰ پوند به ۱۶۰۰۰۰ پوند برساند. بازه پروازی استاندارد آن نیز با ۱۵۵ مسافر در حدود ۲۵۰۴ مایل دریایی یا ۴۶۳۷ کیلومتر است.

مشخصات فنی MD83

هواپیمای MD 83 با توجه به این افزایش وزن عملیاتی نیز راهکار هایی ارائه داد. برای برقراری تعادل در هنگام پرواز و فرود از چرخ هایی تقویت شده با لاستیک ها و ترمز هایی بهینه تر استفاده کرد. همچنین در بال ها؛ اسپار های جلویی نیز تغییراتی برای افزایش قدرت بدنه هواپیما انجام داد.

با توجه به بررسی های که انجام شد، می توان گفت همه مدل های MD می توانند به MD83 تبدیل شوند.چون که همگی دارای ساختاری مشابه هستند پس MD83 که جوان ترین عضو این خانواده بود؛ نسخه ای پخته تر حساب می شود.

MD 88؛ هواپیمایی سفارشی

همانطور که از عنوان پیداست، MD88 نوعی سفارشی شده از هواپیماهای این خانواده بود که به سفارش هواپیمایی دلتا ایرلاین ساخت آن آغاز شد. این هواپیمایی در ۱۹۸۶ در مجموعه ۸۲ عدد از این مدل را سفارش داده و تحویل گرفت.

وابسته به ویژگی های هواپیما، MD88 در اصل همان MD82 است؛ اما بجای داشتن سیستم ناوبری و خلبانی قدیمی و انالوگ از تکنولوژی EFIS در کابین خلبانی خود بهره می برد. دیگر تغییراتی که در مدل MD88 وجود دارد شامل سیستم هشدار باد و تغییراتی کلی در کابین و بخش های درونی ظاهری است. در یک نگاه کلی تغییرات موجود در ای مدل کمی جزئی است و در همان سطح استاندارد موجود در MD82/83 است. شرکت هواپیمایی دلتا ایرلاین در همین راستا نسخه ای از MD82s را تحویل گرفت که در حقیقت دارای ویژگی ها MD88 بود.

MD88 در ایرلاین های ایران

کارایی و عملکرد این مدل تفاوت چندانی با مدل های نسل قبلی خود یعنی MD82/83 نداشت. وزن ، دامنه پروازی و عملکرد هوایی پرواز در آنها تقریبا برابر بود. همچنین نوع موتور نصب شده برروی هواپیما نیز در این مدل مشابه با مدل های قبلی خود بوده است. بازه پروازی آن نیز با ۱۵۵ مسافر در حدود ۳۸۰۰ کیلومتر است ؛ که البته بعدا با اضافه کردن دو مخزن سوخت اضافی دیگر بعه این هواپیما مقدار بازه پروازی آن به ۲۵۰۴ کیلومتر رسید.

فرق بوئینگ با هواپیما md ، ادغام کمپانی مک دانل با شرکت بوئینگ

بلاخره در سال ۱۹۹۰ کمپانی داگلاس اعلام کرد که بدنبال برخی تغییرات کلی در هواپیماهای خود است و اولین نمونه از مدل جدید خود را در میانه سال ۱۹۹۱ ارائه می کند. مدلی که با اضافه کردن این ویژگی ها معرفی شد به نام MD80 پیشرفته در بازار حاضر شد. اصلی ترین تغییر آنها نصب موتور های Pratt & Whitney JT8D-290 بود که فنی ۱٫۵ اینچی داشتند. نصب این موتورها باعث کاهش صدای خروجی موتور در حدود ۶ دسیبل بود.

در ادامه راه با توجه به کاهش تقاضای بازار، کمپانی مک دانل ارائه محصول خود را در مدل MD80 Advanced کاهش داد. در اواخر سال ۱۹۹۳ نسخه ای اصلاح شده از موتور های Pratt & Whitney را در هواپیماهای خود استفاده کرد که نسخه آنها JT8D-200-218B بود. در تولید این هواپیما موتور های جدیدی نصب شد که “۸۰۰۰” نامگذاری شد.

فن این موتور ۱٫۷ اینچی بود. دارای خروجی مخروطی شکل وبزرگتر، کمپرسورهای LP بزرگتر و توربین های مخلوط کننده LP جدید بود. در نهایت کمپانی مک دانل داگلاس به دلیل از دست دادن تقاضای بازار، نوآوری های خود را در تولید هواپیماهای خانواده اس از دست داد. و بلاخره این شرکت با کمپانی بوئینگ ادغام شد و تمام محصولات بعدی تحت نام تجاری بوئینگ به بازار عرضه شدند.

سخن پایانی

به عنوان سخن پایانی می توانیم این نکته را اضافه کنیم؛ با توجه بررسی های انجام شده میزان رضایت مسافران در پروا با این هواپیما قابل توجه بوده است که مهر تاییدی بر کیفیت طراحی و ساخت و امنیت پرواز این هواپیماست. شاید به همین دلیل است که شرکت های هواپیمایی بزرگی مانند ایران ایر، آسمان و ماهان ایر به استفاده از این هواپیما می پردازند.

برای رفاه حال شما مسافران عزیز؛ در شرکت سامتیک امکان خرید بلیط های این هواپیما را فراهم آورده ایم تا تجربه سفری ارزان و مناسب را برای شما ایجاد کنیم.

نظرات